KNÍŽKY, POVÍDKY A TAK...


Jaro v zimě? Pavel Dobeš to umí zařídit

30.12.2009 Deníky Bohemia, Michael Bystrov

Pavel Dobeš udělal o narozeninách z Lucerny klub

Praha /EXKLUZIVNÍ RECENZE/ - Když letos v dubnu slavil folkový písničkář Pavel Dobeš šedesátiny v pražské Lucerně, vypadalo to možná trochu nepatřičně. Autor zemitých balad, jejichž hrdiny nejsou žádní pohádkoví rytíři, ale traktorista Šulc, co se znova narodil, a desperát Calvera, který by nejradši vydrancoval celou zem, se hodí kamkoli, jen ne do tohoto pozlaceného svatostánku. Ale CD + DVD, jehož prostřednictvím si onen jarní koncert nyní můžeme připomenout, dokládá, že šlachovitý samorost své velkolepé jubileum zvládl. Vždyť měl také k ruce pár schopných pomocníků, včetně kamarádů Wabiho Daňka a Jury Pavlici.

Je sympatické, že se Dobeš nerozhodl pouze pro osvědčený model plejády gratulantů, kteří s ním mají společný hudební styl i okruh posluchačů. Díky jeho otevřenosti se mohly na jednom pódiu sejít tak odlišné osobnosti jako Aneta Langerová, Radek Pastrňák a Hradišťan.

Večer zahájil Michal Hrůza, někdejší zpěvák formace Ready Kirken, jenž v současnosti vystupuje s vlastní sestavou Hrůzy. Záměrně si na rozjezd vybral Píseň kovbojskou, kterou původně nazpíval s Lenkou Dusilovou. Poté si „vystřihl“ duet s kolegyní Anetou, načež ji nechal zazpívat hit, který pro ni složil – Vodu živou.

Vítězka SuperStar a její textař, to věru není příliš folkový začátek. A přitom k uvolněnému programu dobře pasoval, stejně jako následný blok frontmana skupiny Buty Radka Pastrňáka. Ten rovněž zvolil komorní polohu a exceloval v působivé písničce Tisíc korun pro „člověka v tísni“, ať je kdekoli. Pavlicův Hradišťan navázal moravskou lidovou skladbou Hradišťu, Hradišťu, poté přešel k jedné ze svých nejznámějších písní Krátký popis léta a do svého setu zařadil i Skácelovu Modlitbu za vodu.

Zbytek DVD s názvem Vždyť je jaro… je věnován samotnému Dobešovi a jeho inteligentním šlágrům To tedy ne, Jumbo Jet nebo Pražce. Oslavenec působí trochu zamyšleně a vážně, čímž dává některým svým textům nový rozměr. Například Víte, vono, holky už není tak veselý kousek, jak se zdálo z přelomové desky Skupinové foto.

„Vy víte, co je vodit dítě do mateřské školy, když vás nohy pálí, močíte je v karlovarské soli, ale nechápete, jak to bolí, když vám berou sebevědomí,“ zpívá bývalý strojník ve vysokých pecích s intenzitou bluesmanů, kterým věříte každé slovo. Mimochodem, závěrečné Něco o lásce si zahrál s jazzovým pianistou Martinem Kratochvílem, v jehož studiu kdysi natočil svůj albový debut.   

CD + DVD Vždyť je jaro…
Pavel Dobeš v Lucerně
North Video 2009


ZPĚT NA ČLÁNKY A ROZHOVORY